verslag bijzonder landelijk weekend november 2011

25 Jaar CCN: een verslag van het feestweekend op 4,5 en 6 november 2011.

 Ja…. het was een echt feest in centrum Oostraven te Epe. Een prachtig verzorgde locatie voelde voor de 26 co-counselgasten op vrijdagavond meteen als een warm welkom. Een door Marjan Tuk en Eveline Swidde gemaakt programmaboekje met het motto: levenskunst, plus een jubileumballpoint lagen op de deelnemers te wachten. Bovendien kon iedereen genieten van een kom heerlijke soep en brood. Het weekend kon beginnen.

De openingskring door Jacques en Nettie, bracht in een mini van elk 5 minuten, de aandacht naar ‘wat heeft Co-counselen je gebracht in al die 25 jaren’. Eigenlijk waren die 5 minuten veel te kort voor de vele goede herinneringen uit al die jaren. Na de openingscirkel kon er gekeken worden naar een film van Pina Bausch met 65+dansers. We hebben ervan genoten en… het gaf tegelijk een mooi perspectief voor de ouderen onder ons! Bedankt Eveline en Jan voor jullie inbreng.

voor de vroeg opstaanders.

Op zaterdagmorgen was er vanaf 7 uur volop gelegenheid voor lichaamswerk: meditatie door Jen van Leeuwen, tai-chi door Marlies, Rita met een Egyptische meditatie en de ‘5 Tibetanen’ door Eveline Swidde. Voor zover mogelijk gebeurde dat buiten in het nog natte gras. Heerlijk! Het weer bleek ook in feeststemming: zonnig herfstweer met een temperatuur, waarbij je overdag nog buiten kon zitten.

Na het ontbijt stonden er twee workshops op het programma: ‘BuBop’ door Eveline waarbij je met papier maché over een opgeblazen ballon je eigen (zelf)beeld mocht creëren en ‘Vergeven’ door Corrie.

Het aanbod aan workshops in de openingskring was zelfs groter. Er moest dus prettig oplossingsgericht worden onderhandeld, zodat alle workshops ergens in het weekend aan bod konden komen.

 jouw eigen geluid.

Op zaterdagmiddag kwam Anja Blom een workshop ‘co-counselen & stem’ aanbieden, waaraan een groot deel van de groep mee deed. Stem, stemming, emoties, adem, leven: het staat dichtbij het co-counselen. We durfden ons te laten horen in een viertal en ervaarden hoe dicht de stem ons bij onze gevoelens brengt. In allerlei werkvormen kwam onze eigen expressiviteit en creativiteit weer naar boven. En… maakt dat geen deel uit van levenskunst?!

Wytske kwam die middag ook en later Heleen en Gert, met hun dochters Ida en Dirkje, alsof ze nooit weg waren geweest. Precies op tijd om aan te schuiven bij de thee/koffie met een prachtige taart. Voor deze verrassing had Emmy op de valreep gezorgd. Zo werd het 25 jarig bestaan van CCN nog eens extra feestelijk onderstreept.

Om half zeven kon iedereen genieten van een culinair feestmaal, dat niet alleen uitstekend smaakte maar ook nog eens een lust was voor het oog. 

 ouderwets.

En daarna, ja natuurlijk, nog een ouderwetse bonte avond met merendeels ter plekke bedachte invallen, elk 5 minuten lang, door Peter Koekebakker en Corrie van Haasteren geleid en gepresenteerd. Altijd goed voor een hilarische stemming! Tot aan de kleine uurtjes kon iedereen zich heerlijk uitleven op de dansvloer met muziek van Hans van Os, die een verhuiswagen vol met apparatuur had meegezeuld. Hij had zelfs beamer en filmdoek opgesteld zodat alle aanwezigen konden genieten van opnames van CCI’s uit het verleden. Leuk om met elkaar jezelf en al die andere co-counselers in verschillende leeftijden terug te zien. Een aparte belevenis!

Even uit de drukte? Dat kon, want op een aparte tafel lag allerlei historisch materiaal met foto’s uit de wereld van 25 jaar co-counselen. Waard om bekeken te worden.

 zondag

Na het lichaamswerk om 7 uur schoven de deelnemers fris aan bij het ontbijt. De openingskring, die erop volgde, werd geleid door Marianne van Duijvenbode en Rob v/d Brink. Heel verrassend en vol speelse oefeningen uit de wereld van de theatersport. Echt iets nieuws dus voor de meesten. Het aanbod aan workshops voor deze ochtend was heel gevariëerd: ’In vrede leven met je verleden en je toekomst’ door Niek; ‘Dankbaarheid’ door Wytske; ‘Co-counselen en muziek’ door Joke; ‘Co-counselen en tekenen’ door Gertje Segond en een ‘Muziek, wat kan je ermee in het co-counselen’ door Marian van Wijngaarden. 

Doordat Marian en Joke besloten samen te gaan, evenals Wytske en Gertje, waren alle ruimtes bezet.   

 Na de lunch volgde de sluitceremonie: snel in elkaar gezet door Nettie en Jacques in overleg met George, Corrie en Sytse. Zo kon George zijn meditatie aanbieden en richtte Sytse ons met behulp van NLP (’waar sta je en waar wil je komen’) op de toekomst van CCN. Tenslotte werden alle organisatoren, die dit bijzondere weekend hebben mogelijk gemaakt, gevierd. Zittend in een kring werd het prachtige lied van Marlies over hen heen gezongen. Een mooi en ontroerend moment. Het was een écht met, voor en door elkaar gecreëerd warm bad,  zoals een reactie na afloop luidde.

Dankzij alle deelnemers kunnen we terugkijken op een meer dan geslaagd weekend! 

 Nettie en Jacques.

| 28-11-2011 | Posted in Impressies |