Co-counselen | Wat is dat?

Co-counselen is een methode die je helpt met emoties om te gaan, door er ruimte voor te maken en aandacht aan te geven, in plaats van ze te negeren en/of te onderdrukken, door te gaan eten, drinken, shoppen, af te stompen of te ontploffen op ongelegen momenten. Het is gericht op persoonlijke groei, en gebaseerd op gelijkwaardigheid en eigen verantwoordelijkheid: we zijn geen experts en professionals.

Co-counselen is te rade gaan bij jezelf, een gesprek met jezelf, met behulp van de aandacht van iemand anders, je sessiemaatje. Dit gebeurt in een vertrouwelijke, respectvolle sfeer, waarin je zelf bepaalt waar je het met jezelf over wilt hebben en hoe diep je wilt gaan. Je sessiemaatje helpt je in dit proces, zonder adviezen en tips te geven, zonder te oordelen, maar met vrije aandacht. Vrije aandacht is het sleutelwoord, dat is voor 90% wat co-counselen is. Alles verloopt gelijkwaardig, want na afloop van je eigen gesprek met jezelf, ben jij het sessiemaatje van de ander. Het bezig zijn met co-counselen leert je beter te luisteren: naar jezelf en naar een ander.

In co-counselworkshops leer je de methode door er ervaringen mee te hebben. Met name het sessiemaatje gaat aan de slag, die leert wat vrije aandacht is, hoe z/hij jou op een positieve manier kan ondersteunen in het proces waar je onvermijdelijk in gaat, als je in gesprek gaat met jezelf. Iedereen komt barriĆØres en pijnpunten tegen: we zijn zo gewend om onszelf af te breken, het kan altijd beter harder en hoger.
Al op de eerste workshopdag zul je merken dat lichter kunt leven met datgene waar je tegenaan loopt. Het is een fascinerend proces: alleen door tijd te maken voor wat er in jezelf leeft, het te erkennen met en tussen andere mensen, gebeurt er iets. Het delen ĆØn het zien van worstelingen geeft lucht, vĆ©Ć©l lucht.

Je leert zo waardevolle vaardigheden die ook bruikbaar zijn in gewone gesprekken.

Voor wie is het bedoeld?

Het is bedoeld voor mensen die vollediger willen leven, voor mensen die contact willen maken met hun oorspronkelijke bron en die zelf richting willen geven aan hun leven. Je creƫert in een sessie een veilige situatie voor jezelf en anderen, waarbij het kunnen geven en ontvangen van vrije aandacht het belangrijkste ingrediƫnt is. Daarom is co-counselen niet geschikt als je overspannen bent of eigenlijk een therapie zoekt of als je alcohol en/of andere drugs gebruikt.

Waar kan ik dat doen?

De CCN organiseert regelmatig workshops ‘omgaan met emoties’ voor geĆÆnteresseerden en aspirantleden. Deze worden verzorgd door zgn. teachers en leden die teacher willen worden. Een teacher is iemand die al lang co-counselt, en het gedachtegoed door wil geven. Tijdens workshops doet de teacher gewoon mee, z/hij werkt aan het eigen ‘gedoe’, en heeft een voorbeeldfunctie door te laten zien hoe z/hij met emoties omgaat als ze zich aandienen.

Als je lid wordt, zijn er mogelijkheden te over om te co-counselen, zowel binnen het netwerk op eigen initiatief, als tijdens CCN- activiteiten, zoals bijeenkomsten, zowelĀ regionaal als online, workshops en landelijke weekends. Tijdens alle bijeenkomsten is de co-counselcultuur de norm: we zijn allemaal gelijkwaardig en niemand is de coach van een ander.

Er zijn ook internationaleĀ gatherings,Ā zie onder CCI’s.

Waar komt dit vandaan?

Cocounselen is voortgekomen uit ontwikkelingen in de klinische psychologie, waarin moeilijkheden en ‘anders-zijn’ worden geproblematiseerd. Voor je het weet ben je cliĆ«nt, en is er iets mis met je. Het is nauw verbonden met de ideeĆ«n over persoonlijke groei van na de tweede wereldoorlog. Denk aan de humanistische psychologie (Rogers), en aan de positieve psychologie (Seligman).
In de loop der tijd zijn diverse soorten co-counselen uit ontstaan: co-counselen, herwaarderingscounselen, peercounselen. CCI co-counselen is ƩƩn van die varianten, waarbij gelijkwaardigheid en eigen verantwoordelijkheid centraal staan. Daar waar op deze website gesproken wordt over co-counseling wordt deze variant bedoeld. CCN is de Nederlandse vereniging van co-counselers die de CCI co-counselmethode doorgeeft aan iedereen die het ook wil leren en doen. De visie op co-counselen is en blijft voortdurend in ontwikkeling. Met name op internationale bijeenkomsten wordt verder geƫxploreerd en nieuwe inzichten onderzocht.

Wat is de waarde van co-counselen?

In de workshop “basis technieken herhalen en oefenen” vragen we vaak aan de deelnemers om de zin “co-counselen is voor mij ā€¦ ” aan te vullen. Vaak komen er dan hele mooie antwoorden, die kernachtig weergeven wat co-counselen voor iedere deelnemer afzonderlijk is. Misschien dat deze antwoorden allemaal samen een mooi beeld geven van wat de waarde van co-counselen is.

Cocounselen is voor mij ā€¦..

 • opruimen en schoonmaken om een open toekomst te creĆ«ren
 • thuiskomen bij mezelf
 • inzicht in mijn patronen, er bewust van worden.
 • mijn mogelijkheden onderzoeken. En de verbinding met andere co-counselers helpt me hierbij enorm.
 • mezelf ontdekken
 • groei
 • grenzen verleggen
 • elkaar inspireren!
 • inzicht krijgen in hoe ik omga met wat ik voel en ervaar.
 • oude en nieuwe inzichten krijgen en voelen met hulp van de anderen
 • durven mezelf te laten zien
 • confrontatie met mezelf
 • leven veranderend
 • weer heel worden
 • een soort ā€œdoorsmerenā€, resetten van mezelf.
 • ….