stoom afblazen in China

vijf minuten stoom afblazen: 2,40 euro

trouwstoomIn de Trouw van 7 februari 2011staat hoe je in China vijf minuten stoom kan afblazen tegen een X bedrag. In China blijkt er niet alleen een traditie te zijn, maar wordt het ontladen bovendien ook nog commercieel uitgebuit.
Marjan Tuk.

Uit Trouw 7-2-2011 Standplaats Peking, Marije Vlaskamp
Vijf minuten stoom afblazen: 2,40 euro
Mijn secretaresse Stefanie is een beschaafd meisje. Haar werk bestaat uit telefoneren met mensen die niet op een journalist zitten te wachten, dus ze wordt vaak afgekat.
Slechts een keer heb.ik haar op een lelijk woord betrapt; meestal zucht ze en kropt alle irritaties op. Privé had ze onlangs wat moeilijkheden, dus om het moreel op te vijzelen, trakteer ik haar. We gaan professioneel stoom afblazen.
‘Fa Xie’, oftewel ‘uitrazen’, is een heuse bedrijfstak in steden. In speciale bars hebben klanten de gelegenheid zich met een honkbalknuppel uit te leven op televisies of serviesgoed. Afreageerbar Opkomende Zon in de stad Nanjing laat klanten zelfs de obers slaan — het is mogelijk een ober te bestellen die bepaalde kleding draagt, zodat hij lijkt op de gehate afdelingschef, leraar of schoonvader.
Al schelden Chinezen elkaar in de praktijk graag de huid vol, het ideaal is het gulden midden van kalmte en redelijkheid. En het valt niet mee redelijk te blijven in een dol gedraaide 24-uurseconomie, waar overbevolking, corruptie, lange werkdagen voor lage salarissen, familieverplichtingen en altijd file tot het dagelijkse assortiment spanningen behoren.
Wij treffen het niet. De Pekingse ‘Fa Xie’-bar is gesloten; Naar de speciale ‘Fa Xie’-velden op het platteland gaan, is in de winter niet leuk. In de oogsttijd wel: dan gaan gefrustreerde witteboordwérkers met stokken de maïsvelden op en slaan ontkolfde planten aan gort. We stuiten echter op een nieuwe uitlaatklep: online ‘Fa Xie’, ofwel ie mand betalen om hem uit te schelden.’Het duurste arrangement biedt iemand die terugpraat, goedkopere aanbieders laten het getier stil over zich heen gaan. Er zijn maandabonnementen van 100 euro voor grootverbruikers. Stefanie denkt aan vijf minuten schelden over de telefoon (2,40 euro) genoeg te hebben.
Ze kiest een website met een animatiefilm van elkaar de hersens inslaande konijnen. Al snel komt de dienstverlener genaamd ‘Scheld maar’ op het chatkanaal. ,,Wat zijn de regels?”, vraagt Stefanie. Sommige websites verbieden het vervloeken van de voorouders.
‘Scheld maar’ zegt ‘dat alles mag, maar dat ze aan haar gezondheid moeten denken. ,,Als je over je toeren raakt , is dat niet goed voor je lichaam.” Daarom stellen sommige ‘Fa Xie’-bars een tijdslimiet van een minuut, en hebben ze psychologen paraat om de bezoekers te kalmeren.
‘Scheld maar’ doet echter moeilijk over het gebruik van veilige online betaalmethoden. Mijn assistente, fronst haar wenkbrauwen en tikt: ‘bedrieg je omaatje’. ‘Scheld maar’ zwijgt in alle talen. Steeds sneller ramt Stefanie op het toetsenbord. ,,Kruip terug in je moeders kont!” We hebben nog niet betaald; ze neemt een voorschot. Dan slaat het virusprogramma van haar computer op tilt: ‘Scheld Maar’ probeert haar creditcardgegevens te stelen. Mijn assistente slaakt haar beroemde diepe zucht. ,,Emoties wegstoppen levert minder problemen op dan boos worden.”

| 16-02-2011 | Posted in Mededelingen |