therapiedrama

Het tweede Nederlandse ‘therapiedrama’ in 2010 op de Nederlandse televisie is in aantocht, schrijft CCI World News Service in een bericht van 18 juli.  Het eerste ‘drama’ verscheen begin januari als ‘de rode kamer’ (naar de Spaanse versie ‘de rode doos’) als een productie van de KRO. De recensies er over waren ‘nogal verdeeld’.
Nu komt de NCRV met een tweede (eigen) versie op maandagavond 26 juli om 22.45 uur. Die is gebaseerd op de Amerikaanse versie genaamd ‘In Treatment’ en een Israëlische versie genaamd ‘BeTipul’, schrijft het Cultureel Supplement van NRC Handelsblad (16/07/2010).
Van maandag tot en met vrijdagavond, dus 5 (werk) avonden per week, en naar mag worden aangenomen ook telkens op hetzelfde moment, wordt voor de komende zes weken tijd besteed aan een psychotherapeutische sessie waarmee een van (vijf) betrokkenen te maken heeft.  Onder leiding van telkens dezelfde ‘therapeut’. Alle betrokkenen die in de serie naar voren komen zijn professionele toneelspelers.
Zo komt Lara (op maandagavond) aan bod met haar relationele problemen; krijgt Aron (dinsdagavond) was piloot in actie in Afghanistan, zijn tijd; krijgen Michel en Aya (woensdagavond) hulp voor hun relatie en is Sophie op donderdagavond aan de beurt. Zij is een tiener die moeite heeft met haar leven.
Psychotherapeut is Paulus, ‘de stille ‘ luisteraar. Hij is getrouwd met Karen en beide zijn in een relatie therapie (vrijdagavond). Adviseur van de acteurs was Stephen Shriber, psychiater in Amsterdam, een inmiddels gepensioneerde cognitief gedragstherapeut en grote fan van de Amerikaanse ‘In Treatment’ versie. De uitzending (zie ook http://www.intherapie.ncrv.nl) heeft iets voyeuristisch, schrijft Ron Rijghard in het Cultureel Supplement. Hij citeert ook psychiater Shriber die zelf praktisch werkt met korte therapieën die hij ‘meer wetenschappelijk’ gericht noemt. ‘Maar de meerderheid van de Nederlandse psychiaters is analytisch geschoold en de Vereniging van Psychoanalytici is zeer dominant in Nederland’.
De theateraanpak van de NCRV weerspiegelt, ondanks de kwaliteiten van de toneelspelers, niet de  hele werkelijkheid, zoals wij die ervaren binnen CCI. Niettemin valt te verwachten, dat ook deze aanpak positief uitwerkt op het zelf bezig zijn met en het omgaan met je eigen emoties, zonder dat daar een of andere ‘autoriteit’ zegt wat je moet doen en dus volgens een aanpak die onder volledige eigen verantwoordelijkheid plaatsvindt. Wie twijfelt aan de effectiviteit daarvan wordt aangeraden te kijken naar de (Engelse) film CCI co-counselling international.
Wanneer de nu op stapel staande serie is afgelopen zal onzerzijds zeker worden teruggekomen op de resultaten daarvan en de commentaren daarop. Inmiddels zijn onzerzijds mogelijke geïnteresseerden van de leiding van VPRO, NCRV , VARA en de redactie van NRC Handelsblad op de vermelding in CCI World News Service per e-mail geattendeerd.
Daarin wordt gemeld, dat ‘CCI een zelfhulpmethode is voor het omgaan met je eigen emoties sedert 1974, onder andere ontwikkeld door John Heron, stichter van ‘the Human Potential Research Project’ van de Universiteit van Surrey (UK). CCI World News Service is een Nederlandse productie sedert 2000 in het Engels’.

| 21-07-2010 | Posted in Mededelingen |