soorten cocounselen

CCI cocounselen is één van meerdere soorten cocounselen, die meer en minder van elkaar verschillen. In het algemeen vragen we je, als je een ander "merk" cocounselen hebt geleerd en je wilt meedoen aan activiteiten van CCI, om eerst een CCI basistraining te doen. Soms is het voldoende een Back to Basics, een verkorte basistraining, te volgen.
Verwante methodes zijn:

EKR cocounselen: bij de Stichting Kübler-Ross, die mensen helpt moeilijke ervaringen zoals verlies (in de breedste zin), sterven en rouw een zinvolle plaats in hun leven te geven, worden regelmatig counselworkshops aangeboden. Het is een elementaire vorm van cocounselen, die ook geïntegreerd wordt in een bredere cursus.

  • FORT/MRT cocounselen: in de 60er en 70er jaren van de vorige eeuw werd een elementaire vorm van cocounselen gebruikt in Radicale Therapie mannen en vrouwen-groepen.
  • cognitieve zelftherapie: is ontwikkeld door de voormalig CCN trainer en psychiater Peter de Boer. Deze therapievorm wordt aangeboden op de afdeling Algemene Psychiatrie van het UCP in Groningen.
  •  eleutheropedie: wordt beoefend in Vlaanderen en Nederland. Het komt net als CCI voort uit herwaarderingscounselen en werd ontwikkeld door Daniel le Bon.
  • het herwaarderingscounselen (HC), waar CCI in 1974 uit voortgekomen is, en dat nog steeds bestaat; in het herwaarderingscounselen is minder accent op de eigen verantwoordelijkheid van degeen die werkt, de theorie toont verschillen en de organisatie is hiërarchisch.

cocounselen

omgaan met je emoties

je talenten ontdekken

werken aan jezelf

op je eigen manier

met hulp van elkaar

in gelijkwaardigheid en respect

the benefits

CCIUSAlogo
Hier vind je een
video over wat cocounselen
je kan opleveren

CCI video

CCIUSAlogo
Hier vind je een
video over cocounselen met
een voorbeeldsessie

John Heron's website

jheronklein
De complete John Heron
literatuur vnd je op de
website van het South Pacific
Centre for Human Inquiry